Honeyland

Tamara Kotevska & Ljubomir Stefanov

Hatidze woont samen met haar bedlegerige moeder in een afgelegen bergdorpje in Noord-Macedonië. Ze is één van de laatste vrouwelijke wilde bijenjagers en leeft volgens de gulden regel: neem nooit meer van de bijen dan je nodig hebt. Die harmonie wordt verstoord wanneer op een dag Hussein en zijn luidruchtige familie neerstrijken in het dorp.

Het Macedonische regisseursduo Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov kwam Hatidze heel toevallig op het spoor terwijl ze haar bijen zachtjes toezong. Het tafereel fascineerde hen zo dat ze besloten haar te volgen. Ze bleven uiteindelijk bijna drie jaar en filmden het dramatische verhaal van Honeyland dat in een notendop het dilemma weergeeft dat de hele wereldbevolking bezighoudt. Honeyland werd genomineerd voor niet minder dan twee Oscars!

Naast een krachtige verbeelding van roofbouw op kleine schaal die iedereen aan het denken zou moeten zetten, is 'Honeyland' ook een geweldig portret van de indrukwekkende force of nature Hatidze en een symbool voor de kwesties rond de uitputting van de aarde waar de hele wereldbevolking mee worstelt.

 

EXTRA

Van 13 tot 20 januari organiseert Rikolto de week voor goed eten met als thema 'Geef om goed eten'. Deze voorstelling wordt je daarom gratis aangeboden door Rikolto en Boom Mondiaal.

Voor de film gaan we kort in gesprek met de nieuwe directeur van Rikolto, Thibault Gerardyn, over de missie van Rikolto om van duurzame (en betaalbare) voeding het nieuwe normaal te maken. Na de voorstelling kan je in Café De Steiger terecht voor een lekker hapje, aangeboden door de lokale Rikolto ambassadeurs.

 

Regie: Tamara Kotevska & Ljubomir Stefanov
Docu/drama
2019 | Noord-Macedonië
Nederlands ondertiteld
Duur: 1u29'

Prijzen

Gratis:
€ 0