Een hand in het Verzet

Première

Als Mathilde de opdracht krijgt om een lezing te geven over de vraag ‘Wat betekent verzet voor jou?’, weet ze niet waar te beginnen. Ze besluit met haar grootmoeder te praten. Zij vertelt over haar eigen vader, die als jongeman aansloot bij De Zwarte Hand, werd opgepakt en vervolgens gedeporteerd.

Mathilde vertelt haar klasgenoten wat ze heeft ontdekt aan de hand van scènes uit het dagelijkse leven van die tijd. Gespeelde taferelen, die tonen waarmee jong en oud in die moeilijke jaren en onmiddellijk na de oorlog werden geconfronteerd. En hoe jongeren daar nu naar kijken.

Een theaterstuk waarin jongeren vragen stellen over verzet en over de toekomst. Vertrekkend vanuit hun eigen leefwereld onderzoeken ze het verleden. Inspiratie halen ze uit het verhaal van De Zwarte Hand, één van de eerste verzetsgroepen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tekst: Tjen Mampaey en Luc Pien samen met de jonge cast, naar het boek ‘De Zwarte Hand. Het verzet tegen de nazi’s in Klein-Brabant en de Rupelstreek’ van Tjen Mampaey
Regie: Luc Pien 
Met: scholieren secundair Atheneum Boom en Toneel Harlekijn
In samenwerking met: CC Binder (Puurs), waar deze voorstelling eveneens te zien is op 26 maart 2021.

Op dinsdag 19 januari zal auteur Tjen Mampaey een lezing geven over het verhaal van De Zwarte Hand. Meer info.

Prijzen

basisprijs:
€ 10