Tentoonstelling Jo Cuypers

Noeveren Brandt!

Kunstenaar Jo Cuypers assembleert voor Noeveren Brandt! negen op zichzelf staande veel-luiken 'Trentasei'.

De luiken bestaan uit pentekeningen, op Steinbachpapier en op polyester, die tussen meerdere lagen acrylglas gevat werden. Een vernuftig raamwerk in MDF draagt de panelen die opgeborgen werden in kisten, die op hun beurt het geheel in evenwicht houden.

De verschillende onderwerpen van de tekeningen behandelen telkens de chaos in het zelfstandig menselijke denken en de strijd om structuur. In deze context is de assemblage zelf helend: de complexiteit in de materie wordt gekneed tot een zelfstandige eenheid. De manuele assemblagearbeid verzinnebeeldt het streven van de geest naar structuur.

De tekeningen zijn vooral gedreven maar tevens beheerst op een spanningsboog tussen ruw en verfijnd / chaos en structuur. De onderwerpen zijn niet enkel de zinloosheid van de chaotische veldslag maar ook, voor deze tentoonstelling, de chaos die de arbeiders op Noeveren beheerste en enkel kon bestreden worden door samenhorigheid.

Jo Cuypers (01/12/1950) ontplooide z’n tekentalent op latere leeftijd na een carrière als architect en als uitbater van boterhammen restaurant 'Beauz' in Antwerpen. Hij exposeerde in het verleden reeds in CC De Markten (Brussel) en in CC ’t Getouw (Mol).

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de 3 weekends van Noeveren Brandt! Telkens op zaterdag en zondag van 14u tot 17u.

Er zijn werken te bezichtigen in de ringoven en in de fabriekshal op dezelfde site.

Prijzen

Gratis:
€ 0