Jules De Ranter

Overzichtstentoonstellingen

Jules De Ranter heeft in zijn 40-jarige carrière als kunstenaar een mooi artistiek parcours afgelegd.  

Na zijn studies aan de Gentse academie, kiest hij resoluut de weg van de schilderkunst. In het begin was hij gefascineerd door het Amerikaans Abstract Expressionisme en kwam hij  in de ban van  het werk van Sam Francis. Zoals Francis maakte hij zich de techniek eigen om verf (acryl of aquarel) op een transparante manier op  doek of papier aan te brengen. Gedreven door honger naar nieuwe ervaringen is Jules steeds blijven zoeken naar mogelijkheden om onontgonnen picturale paden te bewandelen. Dit resulteerde in een oeuvre dat bestaat uit zowel heel gestueel geschilderde doeken, als fragiele transparante en kleurrijke aquarellen op papier. In een bepaalde periode voelde hij zich aangetrokken tot het conceptuele en maakte hij ook installaties. In veel van Jules De Ranters werken speelt de menselijke figuur een belangrijke rol.

Als leraar en als directeur van de KAN (Kunstacademie Niel) bracht hij zijn leerlingen niet alleen technische kennis bij, maar hij introduceerde hen ook op begeesterende wijze in de wereld van de hedendaagse kunst. 

Het onverwacht overlijden van Jules in juni vorig jaar, sloeg bij velen in als een bom. Zijn vrienden en naaste familie sloegen dan ook de handen in elkaar voor een passend eerbetoon. Met als resultaat drie overzichtstentoonstellingen: 2 in Boom en 1 in Niel.

Jaarmarkttentoonstelling / Zaal Lombaerts, Gemeentehuis Boom
opening: vrijdag 9 oktober 2020
Te bezichtigen tot en met 1 november 2020.

Jaarmarkttentoonstelling / rotonde van GO! De Parel, Ridder Berthoutlaan 1, Niel
opening: vrijdag 6 november 2020
Te bezichtigen tot en met 11 november 2020.

Monumentale werken / Fabriekshal Peeters & Van Mechelen, Boom
Te bezichtigen van 9 oktober tot en met 11 november 2020.