Alex Ramael, Kenny Odeurs, Martin King & François Boddaert

80 jaar Bevrijding: een bijzondere editie

We herdenken de bevrijding van een regime 80 jaar geleden dat zich aan miljoenen opdrong en hen alle vrijheid ontzegde. Velen traden toe tot georganiseerde verzetsbewegingen, die zich als doel hadden gesteld om de verloren vrijheid te heroveren en betaalden hiervoor in vele gevallen een hoge prijs. De impact van deze strijd is dermate groot dat het verglijden van de jaren en het schuren van het gemaal van de molenstenen van de vergetelheid geen vat schijnen te krijgen op de samenleving.

Honderden verhalen worden steeds weer verteld en zelfs aangevuld. De herdenkingsceremoniën worden door steeds meer geïnteresseerden bijgewoond.

Het lokaal bestuur Boom heeft zich de voorbije jaren ingespannen om de herinnering aan deze episode te bewaren. Er werden vele en diverse activiteiten en aandachtsmomenten georganiseerd, zoals drie historische reconstructies van de gebeurtenissen in Boom op 4 september 1944. Daarnaast werden ook gevulde programma’s aangeboden met demonstraties door re-enactors, filmvertoningen en lezingen.

Het bijzondere verhaal van de oorspronkelijke lezing 'De bevrijdingsroute van het 3th Royal Tank Regiment' , over de inname van de bruggen in Boom, werd ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de Bevrijding uitgebreid tot de gehele Rupelstreek. Bovendien werd de montage aangepast. De statische powerpointbeelden werden verrijkt met fragmenten uit archieffilms en gepaste muziek.

De lezing is gratis, maar je dient wel je plekje te reserveren.

Prijzen

Gratis:
€ 0
Workshops en lezingen / Bib / 80 jaar Bevrijding / seizoen 24|25

Locatie