Rebel

Adil El Arbi & Bilall Fallah

Kamal vertrekt van Molenbeek naar Syrië. Zijn mama heeft hem het huis uitgezet omdat hij op het slechte pad is geraakt en ze zijn jongere broertje Nassim hiervoor wil behoeden. In Syrië kan hij misschien zijn leven beteren door er oorlogsslachtoffers te helpen.

Eens aangekomen wordt Kamal met de nodige dwang gerekruteerd door IS en belandt hij in Raqqa. Ondertussen wordt zijn jongere broer Nassim thuis in Brussel een gemakkelijke prooi voor radicale rekruteerders, die beloven hem te herenigen met zijn grote broer. Hun moeder, Leila, vecht om het enige wat ze nog heeft te beschermen: haar jongste zoon.

Tussen hun grote Hollywood-projecten door, wilde Vlaanderens meest ambitieuze regisseursduo absoluut tijd maken voor een erg persoonlijk passieproject. Adil El Arbi en Bilall Fallah begeven zich op slipperig terrein, want een film maken over Syriëstrijders is geen evidentie. Maar ze zijn er bijzonder goed in geslaagd om een oprecht verhaal te vertellen rond belangrijke thema’s als identiteit, zingeving en radicalisering.

Een vinnige film, met choreografieën van Sidi Larbi Cherkaoui en een indrukwekkend acteerdebuut van Adils jongere broertje Amir El Arbi.

Regie: Adil El Arbi & Bilall Fallah
2022 | België
Met o.a. Amir El Arbi, Aboubakr Bensaihi, Lubnah Azabal, Ala Riani & Tara Abboud
Nederlands ondertiteld
Genre: drama
Duur: 2u 15'

Prijzen

basisprijs:
€ 4
korting:
€ 3