ZEBARBAR & Villanella

Sira & de MicMac Studio

Yamina en Julia zijn actrices in de MicMac Studio, een beroemde opnamestudio waar de stemmetjes van animatiefilms worden ingesproken. Vandaag gaan ze aan de slag met een nieuwe film, waarin het avontuur van Sira verteld wordt.
 
Sira woont in het mooiste en coolste dorp van de wereld. Iedereen is er gelukkig en daarvoor zorgt de Kangoerang. Hij is een mysterieuze tovenaar die er strikte regeltjes op nahoudt. Wat er gebeurt als iemand deze overtreedt, is niet bekend, want niemand heeft het ooit gedurfd. 
Tot Sira op een dag het gezag van de Kangoerang in vraag stelt. 
Een ramp dreigt voor het hele dorp… 
Is Sira te ver gegaan?

Kinderen leven in een wereld waarin allerlei regels en grenzen door volwassenen worden opgelegd. Waar ligt de grens van de macht van volwassenen? Wanneer mag je neen zeggen tegen een regel? Hoe ga je als kind om met een regel waar je het niet mee eens bent? 
 
‘Sira & de MicMac Studio’ is een komedie, waarbij het verhaal in de film in de studio lijkt te worden voortgezet. Tussen de twee actrices ontstaat immers een gelijkaardig conflict: jeugd versus gezag, vrijheid versus regels.

In de MicMac Studio ontdekt het publiek tegelijkertijd hoe een animatiefilm wordt ingesproken, hoe een soundtrack wordt gemaakt, hoe acteurs samenwerken. Speciaal voor de voorstelling maakte ZEBARBAR, samen met animatiefilm-maker Gerd de Kinderen, een poëtische en ook grappige animatiefilm, gebaseerd op het oude Ghanese Sira-verhaal. De animatie is echter meer dan zomaar een extraatje: de film en de projecties maken deel uit van het verhaal en de theatraliteit. Livemuziek, gecomponeerd door Han Stubbe (DAAU), versterkt de filmische ervaring.

In een Vlaamse theaterwereld die nog steeds heel wit is, gaat ZEBARBAR voor het doorbreken van clichés - voor helden met roots uit de hele wereld.

ZEBARBAR zijn actrice Yamina Takkatz en muzikant Han Stubbe. Ze creëerden eerder ‘Lounja & de Tseriel’ (2014) en ‘Prins Habbat en het lichtkasteel’ (2016). ZEBARBAR brengt verhalen uit Afrika en Azië voor een stedelijke jeugd die ook steeds meer haar wortels heeft in de hele wereld. Ze vertellen verhalen en presenteren helden die herkenbaar zijn voor kinderen van andere origines en tegelijk aansluiten bij de leefwereld van alle kinderen van vandaag. Gemeenschappelijke verhalen als verbindend element waar onze diverse, grootstedelijke samenleving nood aan heeft. ZEBARBAR presenteert die verhalen telkens in een opwindend muzikaal kader. Daarbij wordt het visuele aspect steeds belangrijker. 

Han Stubbe speelt al meer dan 20 jaar bij DAAU, een niet zo klassiek muziekensemble dat alle genres en stijlen heeft gemixt: een mix van oud en nieuw, van folk, roots en hedendaagse muziek. Dat bleek de ideale voedingsbodem voor het theater van ZEBARBAR.

Yamina Takkatz groeide op in Bobigny, een voorstad van Parijs. Gepassioneerd door cinema wilde ze al zeer jong films maken. Via de opleiding in Saint-Denis kwam ze terecht in Luik. Haar plan was om de acteursopleiding te volgen om zelf acteurs te kunnen regisseren, maar tijdens haar studie aan het conservatorium werd zelf spelen steeds belangrijker. Naast haar eigen voorstellingen speelde Yamina recent nog in ‘Le Pelican’ (Jeanne Dandois, Théâtre Varia) en ‘De Kinderjaren van Jezus’ (Mokhallad Rasem, Toneelhuis).

Julia Ghysels studeerde in 2015 af aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Voor theater speelde ze o.a. in ‘Othello’ (Mokhallad Rasem, Toneelhuis) en ‘Loopstation’ (Ontroerend Goed). Momenteel is ze op televisie te zien in ‘Gent West’ (VIER). Volgend seizoen zal ze te zien zijn in de prestigieuze televisiereeks ‘De Bende van Jan de Lichte’ (VTM).

Concept: Yamina Takkatz
Spel: Julia Ghysels en Yamina Takkatz
Compositie: Han Stubbe
Livemuziek (fluit en toetsen): Sarah Vermeyen
Animatie: Gerd de Kinderen
Decor en licht: Saskia Louwaard en Katrijn Baeten
Coach scenario: Alice Reijs en Johan Petit
Spelcoach: Alice Reijs
Productie: ZEBARBAR & Villanella i.s.m. de Warande
Met steun van de Vlaamse Overheid
Met dank aan Rataplan

 

 

Doelgroep: 1ste graad lager onderwijs
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 250
Duur: 55'

Prijzen

basisprijs:
€ 5
Leerling met Hercules-pas:
€ 2.5