Verwendag van de bib

Ontbijt en lezing

Om uit te zoeken wat mensen (on)gelukkig maakt in verschillende culturen en levensomstandigheden, reisde Jan De Deken naar elf uithoeken op zes continenten. Onderweg vroeg hij aan honderden mensen wat hen gelukkig maakt. 

Schuilt geluk in tevredenheid? Hoe gelukkig kunnen mensen die in conflictgebied leven zijn? Hoe belangrijk zijn vrijheid, identiteit en religie voor ons geluk? En betekent die vrijheid voor een Afrikaan bezuiden de Sahara wel hetzelfde als voor een Europeaan? Klopt het beeld van de arme, maar gelukkige Afrikaan? 

Met humor en een kritische blik doorprikt De Deken clichés en belicht hij de tekortkomingen van internationale geluksonderzoeken, die al te vaak geschreven zijn met een westerse bril en niet stand houden in andere culturen. De auteur legt uit waarom internationale geluksranglijsten waardeloos zijn in Japan en China, waar onze beeldvorming van Afrika schromelijk tekort schiet, en waar Europeanen het gevoel voor intuïtie verloren dat in niet-westerse culturen net zo belangrijk is.

Jan De Deken (1985) reist sinds 2010 de wereld rond op zoek naar opmerkelijke verhalen. Hij werkte als freelancecorrespondent in Rio de Janeiro en schreef reportages vanuit meer dan dertig landen. 

De Boomse Wereldwinkel zorgt voor een (h)eerlijk en uitgebreid ontbijtbuffet.

Het ontbijt start om 9.30 u, de lezing duurt tot 12.30 u.

Inschrijven kan via de ticketsknop, aan de balie van de bib, via bibliotheek@boom.be of 03 888 38 52

Prijzen

basisprijs:
€ 10
leden BIB:
€ 7