Noeveren Brandt! zet Noeveren 10 dagen lang in vuur en vlam!

Van 1 tot en met 11 juni staat de Boomse wijk Noeveren in vuur en vlam. Tien dagen lang kan je op en rond de steenbakkerijsites van 't Geleeg en Brik Boom en in de machinehal Peeters Van Mechelen genieten van kunst en cultuur in al haar vormen. CC De Steiger slaat hiervoor de handen in elkaar met tal van Boomse verenigingen en partners.

Noeveren Brandt! is een kunstenfestival in en rond het historische erfgoed in de wijk Noeveren. In 2023 zal de tiende editie van het festival plaatsvinden. CC De Steiger slaat hiervoor de handen in elkaar met tal van Boomse verenigingen en partners.

De activiteiten zijn geconcentreerd rond 3 unieke plekken: de recent gerestaureerde ringoven van Brik Boom, de steenbakkerijsite van ’t Geleeg en de Machinehal Peeters – Van Mechelen.

‘Het festival was oorspronkelijk een initiatief van een aantal kunstenaars en creatieve mensen uit de wijk’, zegt Debbie Jacobs, diensthoofd cultuur in Boom. Zij wilden het mooie erfgoed in de wijk in de kijker zetten door middel van de combinatie met keramiek. Oorspronkelijk bestond het festival vooral uit tentoonstellingen (van nationale én internationale kunstenaars), rondleidingen en de keramiekmarkt. Sinds enkele jaren coördineert CC De Steiger het festival, in nauwe samenwerking met alle cultuurpartners uit de wijk met de ambitie om bezoekers uit de ruime omgeving naar deze speciale wijk in Boom te trekken. ‘En met succes want vorig jaar konden we vele honderden bezoekers ontvangen!’.

Uiteraard blijven de vaste waarden ook dit jaar behouden. Er zullen mooie tentoonstellingen te zien zijn in de ringoven op Brik Boom, in de machinehal Peeters – Van Mechelen én op ’t Geleeg. Daarnaast werd het programma dit jaar flink uitgebreid met (familie)theater, muziek, film, stand up comedy, rondleidingen en zelfs een zangavond. Eindigen doen we met een grote keramiekmarkt, waar meer dan 60 keramisten hun werk zullen tonen en verkopen tussen het historisch erfgoed van de steenbakkerijen.

Niet enkel professionele artiesten komen aan bod, maar ook het lokale Boomse cultuurveld zorgt mee voor de invulling van het programma. Zo kan je bijvoorbeeld een avondwandeling doen met interventies van Toneel Harlekijn, luisteren naar het vocaal ensemble Blendissimo die het repertoire van The Beatles onder handen neemt of kunnen je kinderen deelnemen aan een keramiekworkshop met de leden van Keramiekatelier De Smidse dat op de site van ‘t Geleeg gehuisvest is.

Met andere woorden: tussen 1 en 11 juni kan je elke dag iets beleven in de wijk!

 

PRAKTISCH

Noeveren Brandt! loopt van 1 tot 11 juni. Alle activiteiten vinden plaats op verschillende verrassende plekken in de oude steenbakkerswijk Noeveren in Boom. Alle tentoonstellingen en sommige activitieten zijn gratis te bezoeken. Voor andere activiteiten dien je op voorhand een ticket te kopen. Omwille van de locaties, zijn de plaatsen vaak beperkt. Wees er dus snel bij!

Ontdek hier het volledige programma en alle praktische informatie.